Pogosto zastavljena vprašanja Epipen®

Pogosto zastavljena vprašanja Epipen®

Naslednja pogosto zastavljena vprašanja služijo kot opomnik za ključna dejstva o Epipenu®, hkrati pa stremijo k temu, da pokrivajo teme, ki bi morda zanimale bolnike, pa o njih nikjer drugje na spletni strani ni govora.1

Prikaži vse odgovore

 • Kaj sta aktivna učinkovina in odmerek pri Epipenu®?

  Vsak Epipen® vsebuje en odmerek 0,3 mg adrenalina, medtem ko Epipen® za otroke vsebuje en odmerek 0,15 mg adrenalina. Vsaka steklenička vsebuje 2 ml raztopine adrenalina, a je volumen odrejen na 0,3 ml, tako da po sprožitvi ostane približno 1,7 ml raztopine v samoinjektorju  in je ni mogoče uporabiti.

 • Kako med hudim alergijskim odzivom deluje Epipen®?

  Med anafilaksijo se stisnejo dihalne poti, žile se razširijo in postanejo prepustnejše, kar lahko vodi v izgubo volumna tekočine v žilah in nizkega krvnega tlaka (hipotenzija). Adrenalin učinkuje na različne dele telesa in skrči krvne žile ter sprosti bronhialne mišice, pomaga zmanjšati bronhospazem, sopenje in dispnejo. Adrenalin prav tako lajša pruritus (srbenje), urtikarijo (koprivnico) in angionevrotični edem (otekanje) in lahko učinkovito pomirja simptome prebavil in sečil, ki so povezani z anafilaksijo, kajti sprošča gladko mišičje želodca, črevesja, maternice in sečnega mehurja.

 • Koliko odmerkov lahko damo?

  Več kot dva zaporedna odmerka adrenalina se lahko da samo pod neposrednim zdravstvenim nadzorom.

 • Kaj naj naredi bolnik po prejemu injekcije?

  Epipen® ni namenjen kot nadomestna terapija za takojšnjo medicinsko oskrbo. V povezavi z jemanjem adrenalina mora biti bolnik poučen, da mora takoj po uporabi svojega Epipena® poklicati 112 in reči anafilaksija. Bolnik naj še naprej leži ali sedi; nekdo naj bo pri njem, dokler ga ne oceni reševalec. Nezavestnega pacienta je treba položiti v stabilni bočni položaj.

 • Kdaj bolnik lahko prejme drugo injekcijo?

  Pri resni in vztrajni anafilaksiji bo morda potreben dodaten Epipen® v 5 do 15 minutah po prvem odmerku. Več kot dva zaporedna odmerka adrenalina se lahko aplicirata samo pod neposrednim zdravstvenim nadzorom.

 • Kateri bolniki morajo biti ob jemanju adrenalina previdni?

  Pri uporabi adrenalina morajo biti previdni bolniki s srčnimi aritmijami,  koronarno srčno boleznijo in organskimi srčnimi boleznimi, hipertenzijo ali bolniki, ki jemljejo zdravila, ki povečajo dovzetnost srca za aritmije, npr.  digitalis, diuretiki, kinidin ali drugi antiaritmiki. Pri takih bolnikih adrenalin lahko povzroči ali poslabša angino pektoris, kakor tudi prispeva k ventrikularni aritmiji.
  Toda treba je poudariti, da prisotnost teh bolezni ni kontraindikacija za aplikacijo adrenalina v akutnih življenjsko nevarnih situacijah.

 • Kaj narediti v primeru, če raztopina spremeni barvo?

  Bolnike je treba podučiti, da občasno vidno pregledajo raztopino adrenalina, ali so v njej prisotni trdni delci ali je raztopina spremenila barvo. Če raztopina vsebuje trdne delce, razvije rožnato barvo ali postane temnejša od rahlo rumenkaste barve, mora bolnik nemudoma stopiti v stik s svojim zdravnikom za nadomestitev , kajti take spremembe kažejo, da bi se učinek adrenalina utegnil zmanjšati.

 • Kakšno vrsto igle ima Epipen®?

  Tako Epipen® kot Epipen® za otroke je treba injicirati intramuskularno v zunanjo stran stegna; slačenje oblačil ni potrebno. Velikost igle tako pri Epipenu® kot pri Epipen® za otroke je 22 gauge . Podaljšana dolžina igle po sprožitvi je 16 mm pri Epipenu® in 13 mm pri Epipenu® za otroke.

 • Kako je treba Epipen® shranjevati?

  Adrenalin je občutljiv na svetlobo. Samoinjektor hranite v zunanjem zaščitnem kartonu. Ne shranjujte ga na temperaturah, višjih od 25°C. Ne hranite ga v hladilniku ali zamrzovalniku.

 • Kaj se zgodi, če Epipen® hranimo nepravilno?

  Če je bil Epipen® izpostavljen izjemno nizkim ali visokim temperaturam, bolnik tvega, da sprožilni mehanizem ne bo deloval pravilno; poleg tega obstaja verjetnost razgradnje raztopine.

 • Ali Epipen® vsebuje lateks?

  Epipen® ne vsebuje lateksa.

 • Ali Epipen® vsebuje laktozo, saharozo, gluten ali tetrazin?

  Epipen® ne vsebuje nobene od teh snovi.

 • Ali Epipen® vsebuje sulfit?

  0,3 ml Epipena® vsebuje 0,5 mg natrijevega metabisulfita.

 • Se Epipen® lahko uporablja pri bolnikih, ki so alergični na sulfite?

  Epipen® vsebuje natrijev metabisulfit, sulfit, ki v drugih izdelkih pri določenih občutljivih ljudeh lahko povzroči alergijske reakcije, vključno z anafilaktičnimi simptomi ali  življenjsko nevarnimi ali manj resnimi astmatičnimi epizodami.

  Pri bolnikih z dokumentirano občutljivostjo za sulfite, zdravila, ki nadomeščajo adrenalin, v življenjsko nevarnih situacijah morda ne bodo primerna. Zato prisotnost sulfitov v tem izdelku ne bi smela odvrniti od uporabe zdravila za zdravljenje v življenjsko nevarnih situacijah, kadar nadomestno zdravilo brez sulfitov ni na voljo.

 • Se Epipen® lahko daje bolnikom z alergijo na sulfonamide?

  Da. Epipen® vsebuje natrijev metabisulfit. Bolniki s sulfa alergijami so alergični na zdravila, ki vsebujejo sulfonamide, ne pa na zdravila, ki vsebujejo žveplo, sulfite ali sulfate. Alergija je specifična za sulfonamide, zato pri bolnikih, ki so alergični na druge spojine, ki vsebujejo žveplo, previdnost ni potrebna. 

 • Kakšen je postopek v primeru nenamernega injiciranja?

  Ker je adrenalin močan vazokonstriktor, ima nenamerno injiciranje v roke ali stopala lahko za posledico izgubo pretoka krvi v prizadeta mesta, zato se je tega treba izogibati. Če do nenamernega injiciranja v ta področja kljub vsemu pride, naj bolnik takoj poišče pomoč na najbližjem oddelku nujne medicinske pomoči.

 • Kako je treba zavreči peresnike s pretečenim rokom uporabnosti?

  Epipen®, ki mu je pretekel rok uporabnosti, mora biti zavržen na pravilen način v  zabojnik za ostre predmete.

 • Kako je potrebno zavreči rabljen peresnik?

  Zabeležite odmerek Epipena® in ga zavrzite v zabojnik za ostre predmete.

 • Ali Epipen® lahko uporabljajo nosečnice?

  Epipen® sodi v zdravila nosečnostne kategorije C. Adrenalin naj se uporablja samo, če je korist uporabe večja od tveganja za zarodek.

 • Ali je varno, da bolnik odstrani modri pokrovček na Epipenu® pred uporabo?

  Modri pokrovček služi kot varnostna igla, ki preprečuje notranji vzmeti, da bi se sprožila. Ta povzroči, da se ampula predre in igla prodre. Modri pokrovček naj se zato odstrani tik pred uporabo. Če Epipen® ni bil sprožen, je modri pokrovček mogoče namestiti nazaj. Vendar ponovno nameščanje modrega pokrovčka ni priporočljivo.


REFERENCE:

 1. EpiPen®, Povzetek glavnih značilnosti zdravila, MEDA Pharmaceutical Ltd, April 2016.